Nieuwsbrief‎ > ‎

Nieuwsbrief 8

Beste verhalenliefhebbers,

Dit is de achtste nieuwsbrief van Verteller Paul, waarin ik een nieuw vertelprogramma en de komende reeks huiskamervertellingen met De Gouden Tak aankondig. Meer informatie is altijd te vinden op www.vertellerpaul.nl. En als je me een keer wil vragen om te komen vertellen, mail dan zeker naar verteller.paul@gmail.com.

Ik stuur je mijn nieuwsbrief maar één keer ongevraagd. Krijg je de nieuwsbrief voor het eerst en wil je hem blijven ontvangen, stuur dan een bericht met die boodschap naar verteller.paul@gmail.com. Via hetzelfde mailadres kun je je afmelden als je de nieuwsbrief niet langer wil ontvangen.

“Zo is het gekomen…” - Verhalen van verandering.

“Als sterren dansen ze aan de hemel. Ze draaien hun eeuwige rondjes. Zo is dat gekomen, zo zal dat altijd blijven. Dat zijn de verhalen. De verhalen van verandering.”

Dé meesterverteller uit de Romeinse Oudheid was de dichter Ovidius. Hij schreef aan het begin van onze jaartelling een boek dat de “standaardversies” van een enorm aantal mythen zou bevatten: de Metamorfosen. Ook in andere werken toonde Ovidius zich een lichtvoetige en kundige verhalenverteller. De leerlingen die in dit schooljaar eindexamen Latijn doen, lezen een mooie selectie uit de werken van Ovidius.

Ik vind het erg leuk om deze verhalen in mijn eigen versie na te mogen vertellen. Ik heb zes van die verhalen in een nieuwe context gebracht en vertel ze met een flinke knipoog naar het nu.

Alle verhalen eindigen met een gedaanteverandering die verklaart waarom iets is zoals het is. Waarom zijn er seizoenen? Waarom kijkt de narcis altijd naar beneden? En waar komt de echo vandaan? Ik vertel het je in dit vertelprogramma.

Inmiddels heb ik de eerste voorstelling gegeven aan een publiek van classici. Zij reageerden enthousiast. Nu hoop ik dit programma nog een paar keer te mogen spelen, niet alleen voor leerlingen, maar voor iedereen die wil weten “hoe het zo gekomen is”.

Wat? “Zo is het gekomen…” – verhalen van verandering

Waar? Waar je maar wil… Op een school, in een klaslokaal of elders.

Wanneer? Overdag op een vrijdag, in een weekend of op een avond

Voor wie? Eindexamenkandidaten Latijn schooljaar 2013-14 en alle anderen die deze mythen willen horen

Hoeveel? Dat hangt af van de reisafstand en spreken we van tevoren af. Neem vooral contact met me op om hierover te overleggen.

 

Vertelpodium Het Lopende Vuur

In ’s-Hertogenbosch is een gloednieuw vertelpodium opgericht in samenwerking met de Openbare Bibliotheek. Op 20 september was er de feestelijke eerste voorstelling. Op vrijdag 25 oktober mag ik er optreden op het open podium voorafgaand aan een optreden van Donderelf. Hij zal een keuze uit zijn fabelachtige repertoire van Noordse mythen laten horen en ik sluit met daar in mijn verhaalkeuze bij aan. Zin in een avond oude verhalen?

Wat? Vertelavond op Vertelpodium Het Lopende Vuur

Waar? Openbare bibliotheek, Hinthamerstraat 72 in ’s-Hertogenbosch

Wanneer? 25 oktober, 19.30 uur

Voor wie? Volwassenen (reserveren is niet noodzakelijk)

Hoeveel? €7,50

 

De Gouden Tak

Vorige winter vertelden de vier vertellers van De Gouden Tak verhalen uit de halve wereld: Japan, Amerika, Spanje, Nederland. We vertelden verhalen van meer dan 2000 jaar geleden, verhalen van deze tijd en tijdloze verhalen. Meer dan 150 mensen hoorden ons vertellen.

Komende winter komt er een nieuwe reeks huiskamervertellingen. Verhalen waar ze zo goed passen: in de intieme, warme omgeving van een huiskamer. Hoe kun je beter een gure winteravond doorbrengen?

Wat? Huiskamervertellingen van vertellerscollectief De Gouden Tak

Waar en wanneer? 26 oktober Amersfoort; 23 november Harderwijk; 18 januari Vinkeveen; 8 februari Wijchen; steeds van 20.00-22.00.

Voor wie? Volwassenen. Het aantal plekken is beperkt, dus we vragen je om van tevoren te reserveren. Dat kan via verteller.paul@gmail.com.

Hoeveel? We vragen een vrijwillige bijdrage als tegemoetkoming in de reiskosten.

 

U kunt de vertellers van de Gouden Tak ook uitnodigen voor een verhalenavond in uw eigen huiskamer. U zorgt voor de huiskamer, het publiek, een hapje en een drankje en wij brengen de verhalen mee. Voor de kosten hoeft u het niet te laten: we zetten een hoed neer, waarin de gasten een bijdrage in onze (reis)kosten kunnen achterlaten. Voor meer informatie kunt u mij mailen.

 

Meer informatie over deze en andere activiteiten in de volgende nieuwsbrief en op www.vertellerpaul.nl.

Tot ziens bij een verhaal,

veel groeten,

Paul

Comments