Aeide Mousa - εις Απολλωνα - aan Apollo

De voorstelling van ongeveer een uur gaat op 28 oktober 2012 in première in museumpark Orientalis, in het Griekse huis. En wie weet waar we hem later nog zullen laten zien! Hou de agenda in elk geval in de gaten!

Het Nijmeegse ensemble Aeide Mousa legt zich al heel wat jaren toe op de reconstructie en uitvoering van de muziek van de Oudheid en de zeer vroege Middeleeuwen. Ik heb enkele keren met hen meegezongen, heb wat research gedaan en meegewerkt aan de drie (!) CD's die het ensemble heeft gemaakt.

Nu gaan we samen optreden: ik vertel, zij zingen. Het programma gaat over de god Apollo, de god van de zon, de boogschietkunst, gezondheid en ziekte, de voorspelkunst en, vooral, de muziek. In verschillende vertellingen laat ik de vele gezichten van de god zien: de heldhaftige, artistieke, maar ook de wraakzuchtige Apollo komen langs.

Aeide Mousa omlijst de vertellingen met muziek uit de tijd waarin iedereen deze verhalen vertelde. Apollo komt opvallend vaak zelf in hun liederen voor.

Toen de vingers van de god de snaren beroerden werd het stil. De klanken stroomden, overspoelden de menigte. Zelfs bij de grootste en sterkste helden liep een traan over de wangen. Maar Midas keek met een afkeurende grimas naar de god. En toen het afgelopen was, floot hij luid op zijn vingers en jouwde Midas Apollo uit... Toen was Pan aan de beurt.

Koning Midas krijgt Ezelsoren - Klassieke Mythe