Rome Sweet Rome

Het had allemaal heel anders kunnen lopen met Romulus en Remus.

Als Amulius zijn zin had gekregen, waren ze nooit geboren. Maar Mars wist hun moeder toch te vinden.

Als de dienaren van de tiran hun werk hadden gedaan, waren de baby's verdronken. Maar zij zetten het mandje tussen het riet.

Als de wolvin honger had gehad, had ze de jongetjes opgegeten. Maar zij voedde hen.

Als herder Faustulus niet had opgelet, waren ze alsnog gestorven. Maar hij vond ze en nam ze mee naar zijn vrouw.

Als er geen rovers waren geweest... Als ze niet groot en sterk waren geworden... Als Numitor ze niet had herkend... Als... Als...

Maar het liep niet anders. En Romulus en Remus stichtten een stad. Een grote stad. Een stad voor altijd.

Als het anders was gelopen, had de stad zomaar Reme kunnen heten... Maar Romulus werd koning en noemde de stad ... Rome.

En daar hielden de beproevingen nog niet op. Als de Sabijnen en de Albanen niet dwars hadden gelegen... Als Romulus niet zo'n daadkrachtige koning was geweest... Als hij de goden niet aan zijn kant had gehad...

Het viel nog niet mee om de stad te stichten.

Deze vertelling gaat over de vroegste mythische geschiedenis van de stad der steden, Rome en is gebaseerd op het eerste boek van Ab Urbe Condita van Livius. De vertelling past bij het eindexamen Latijn in 2017. Het is een mooie manier om het eerste gedeelte van de examenstof nog eens langs te laten komen.

De voorstelling is vanaf 1 december als try-out te boeken. De première is op 21 januari in de aula van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Aanvang: 20.00 uur. De online kaartverkoop begint binnenkort.