KlassiekeMythologie

Omdat ik classicus ben is de Klassieke Mythologie mijn vertelspecialisme. Hieronder vind je mijn voorstellingen met klassieke Mythen.

En 's Nachts Vertellen Ze

Er is een god in de stad. Een nieuwe god. Sommigen noemen hem Bacchus, anderen Dionysos, de Tweemaal Geborene. Hij wil dat vannacht iedereen naar buiten gaat en zingt en drinkt en schranst en danst. Het is feest voor de hele stad. Maar de drie prinsessen feesten niet mee, want "dat hoort niet bij prinsessen". zij staan voor onkreukbaarheid. Onveranderlijkheid. Ze zitten in het vrouwenverblijf van het paleis en spinnen, weven en borduren. En ze vertellen elkaar verhalen over goden en mensen. Zullen ze van die verhalen leren? Of zal de wraak van Dionysos verschrikkelijk zijn?

In deze vertelling breng ik 6 verhalen van Ovidius. Deze verhalen komen uit het vertaalpensum van het eindexamen Latijn van 2019.

Duur: 45 - 65 minuten

Leeftijdsindicatie: 10+

In deze voorstelling vertel ik zes verhalen uit de werken van de Latijnse dichter Ovidius. Deze verhalen komen uit het eindexamenpensum voor het vak Latijn in 2014. Ik vertel de oude verhalen in een nieuwe context en met een knipoog naar het nu. Op deze pagina vindt u meer informatie.

Doelgroep: eindexamenleerlingen Latijn 2014; iedereen die met Ovidius bezig is.

Duur: 45 - 65 minuten

Leeftijdsindicatie: 10+

Mijn naam is Odysseus

Odysseus schreef met zijn vinger in het stof en de as van het gevallen Troje. Hij schreef zijn naam: "Odysseus". Daarna gaf hij zijn trotse schepen het bevel om te vertrekken. Naar huis.

Over die reis zou hij tien jaar doen. Tien jaar waarin hij alles kwijtraakte: zijn mannen, schijn schepen en tenslotte zichzelf. Als een naamloze bedelaar komt hij uiteindelijk weer thuis. Hoe dat kwam, hoe hij goden beledigde en met zijn listen gevaren overwon, hoe hij zijn mannen keer op keer redde, tot ze door hun eigen dwaasheid omkwamen, dat hoor je in deze vertelling.

Duur: 45 - 60 minuten

Leeftijdsindicatie: 8+

Twee broertjes, een tweeling. Ze hadden nooit geboren mogen worden, of daarna moeten verdrinken in de rivier, opgegeten worden door een wolf... Maar het liep anders. En nu willen ze een stad stichten. Een mooie, grote stad, een stad voor de eeuwigheid. Maar dat gaat zomaar niet... Het valt nog niet mee om een stad te stichten.

Deze vertelling is gebaseerd op het eerste boek van het werk van Livius en vertelt over de stichting van Rome, het verhaal van Romulus en Remus en andere beroemde episodes uit de vroegste, mythische geschiedenis van de Stad der steden. De voorstelling past bij de stof van het eindexamen Latijn van 2017.

Duur: 60 minuten

Leeftijdsindicatie: 14+

Dido: vluchteling, vervolgd, verjaagd. Stedenstichtster, dapper, slim. Vrouw. Verliefd en bemind. En verlaten.

Na de moord op haar geliefde man belandt Dido op de kust van Noord-Afrika. Daar sticht ze een stad, terwijl ze nog altijd rouwt om het verlies van Sychaeus. Nooit wil ze de liefde kennen. Maar dan spoelt de Trojaan Aeneas aan en spannen godinnen samen om haar verliefd te maken op Aeneas. Wat komt er nog terecht van de dromen van Koningin Dido?

Duur: 60 minuten

Leeftijdsindicatie: 14+

Verliefd Verloren

Ovidius, de speelse dichter van de liefde, vertelt prachtige liefdesverhalen. In deze voorstelling volgen we Orpheus en horen hoe hij met zijn liederen en verhalen de mooie Eurydice voor zich wint, hoe hij haar kwijtraakt aan de dood en haar bijna, bijna terugkrijgt. We horen de verhalen die Orpheus vertelt: verhalen over de liefde: romantische liefde, liefde voor altijd, bovennatuurlijke liefde, maar ook liefde die slecht afloopt. Liefde tussen goden en mensen en tussen mensen onderling. U hoort de verhalen van Atalanta, van Ceyx en Alcyone, van Pan en Syrinx, van Pygmalion en van Pyramus en Thisbe.

Duur: 30 - 60 minuten

Leeftijdsindicatie: 10+

Perseus, monsterdoder

Verboden zoon van Danaë en Zeus, Perseus. Om zijn moeder te redden van een ongewenst huwelijk, wordt hij erop uitgestuurd om monsters te doden en zo ontmoet hij de meest bizarre wezens uit de mythologie: de Grauwe Vrouwen, Medusa, een Titaan én het zeemonster Cetus. Maar geen van die monsters is zo erg als sommige van de mensen: zijn stiefvader, zijn opa... Maar zijn vader, Zeus, zorgt voor hem.

Duur: 30 - 50 minuten

Leeftijdsindicatie: 8+

Held van Athene

Zodra Theseus de steen op kan tillen, gaat hij op weg naar Athene. Hij overwint elke tegenslag en claimt zijn rechtmatige plek als prins van Athene. Maar dan is het zo ver: het schip met de zwarte zeilen moet weer naar Kreta. Maar dit keer gaat Theseus mee. Zal hij heelhuids terugkeren en daarna lang en gelukkig leven? Je hoort het in deze vertelling.

Duur: 30 - 50 minuten

Leeftijdsindicatie: 8+

Om Troje - vader zoon Achilles

Achilles. Held? Stijfkop? Over het paard getild? Ultiem dapper? In deze voorstelling vertel ik zijn verhaal vanaf zijn geboorte tot en met zijn val in Troje. Samen met Achilles' zoon Pyrrhus maken de luisteraars en de verteller opnieuw kennis met de grote held van de Grieken, wiens leven alleen maar draaide ... Om Troje.

Deze voorstelling past bij het eindexamenpensum van het vak Grieks in 2015 en kan gespeeld worden vanaf augustus 2014.

Duur: 60 minuten

Leeftijdsindicatie: 14+

Van een domme schildpad en de boze wind

Wie dacht dat fabels altijd over dieren gaan, moet eens het verhaal van de Zon en de Wind horen. In deze voorstelling vertel ik fabels over dieren en fabels zonder dieren. Elke fabel heeft een wijze les, maar is vooral een vermakelijk verhaal, vaak al meer dan 2000 jaar oud. De volgende fabels kunnen langskomen, de voorstelling kan per keer verschillend worden ingericht:

- De schildpad die wilde leren vliegen (over te veel willen)

- De zon en de wind (over boos zijn en ruziemaken)

- De stadsmuis en de veldmuis (over thuis zijn)

- De haas en de schildpad (over arrogantie)

- Tiddalik de kikker (over hebberigheid en humor)

- De uil en de twee konijnen (over te veel willen)

- Tsjatsjatatoetoe en de Poeinix (over arrogantie)

Duur: 15 - 60 minuten

Leeftijdsindicatie: 4+ Van deze voorstelling is ook een versie voor middelbare scholen beschikbaar

Orestes en Electra hebben een moord gepleegd. Twee zelfs. Dat staat vast. De rechter twijfelt niet: zij hebben het gedaan. Maar zijn ze ook schuldig? Is een moord soms terecht? De moord op hun moeder was de laatste in een lange reeks: moord op moord, wraak op wraak. Vader doodt dochter, vrouw doodt man, zoon en dochter doden moeder. Een familie vol wraakzucht, geplaagd door een ellendig lot. Moord zit in de familie. Bloed kruipt...

Deze vertelling is gebaseerd op zeven tragedies rondom het huis van Atreus en vertelt de verhalen van Agamemnon, Klytaimnestra, Orestes en Electra. De voorstelling past bij het eindexamen Grieks in 2017.

Duur: 60 minuten

Leeftijdsindicatie: 14+